متن کامل خبر


 
دهمین جلسه هم اندیشی اساتید دانشکده کشاورزی برگزار شد

خلاصه خبر: دهمین جلسه هم اندیشی اساتید دانشکده کشاورزی با موضوع "اقتصاد مقاومتی" با حضور رئیس دانشکده، نماینده دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشکده و جمعی از اعضاي هيات علمي سوم آبان ماه برگزار شد.

دهمین جلسه هم اندیشی اساتید دانشکده کشاورزی با موضوع "اقتصاد مقاومتی" با حضور رئیس دانشکده، نماینده دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشکده و جمعی از اعضاي هيات علمي سوم آبان ماه برگزار شد.
در این جلسه ابتدا دکتر چوبچیان، دبیر جلسات هم اندیشی در دانشکده کشاورزی، با مطرح کردن موضوع جلسه از دکتر محمد حسن وکیل پور عضو هیئت علمی گروه اقتصاد کشاورزی خواست به ارائه توضیحات خود در رابطه با موضوع جلسه بپردازد.
قبل از طرح و بررسی موضوع جلسه هم اندیشی، با توجه به اینکه مطالعات آب زیرزمینی در طرح توسعه حرم حضرت سیدالشهدا، امام حسین (ع) در شهر مقدس کربلا با هدف مدلسازی عددی کمیت و کیفیت آب زیرزمینی محدوده مطالعه در مهر ماه 1396 به گروه مهندسی منابع آب دانشگاه تربیت مدرس با مدیریت دکتر حامد کتابچی محول گردیده است، لذا به منظور معرفی این پروژه و همچنین گزارشی از بازدید انجام شده توسط تیم مطالعاتی این طرح، دکتر حامد کتابچی طی سخنانی به معرفی اجمالی از سیمای طرح و محدوده ی اجرای پروژه پرداخت و سپس دلایل توجیهی این مطالعات و مراحل آن را ارائه نمود.
در ادامه، دکتر محمد حسن وکیل پور، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد کشاورزی، ابتدا در جهت تبیین مفاهیم موضوع جلسه، دلایل و ضرورت طرح مباحث اقتصاد مقاومتی مباحثی را بیان نمود و در ادامه سه جنگ غرب علیه کشور جمهوری اسلامی ایران را تشریح کرد.
وی اظهار داشت: اولین جنگ غرب علیه ایران جنگ سخت یا نظامی بود، جنگ دوم که تقریباً بعد از اتمام این جنگ بود با عنوان جنگ نرم شناخته می شود و جنگ سوم جنگ اقتصادی بود که در طی سالیان اخیر رخ داده است و محور بحث اقتصاد مقاومتی است.
دکتر وکیل پور افزود: اقتصاد مقاومتی برای مقابله با این جنگ طراحی شده است. این راهبرد دارای دو بعد مهم حفظ نرخ رشدهای بالای اقتصادی و شناسایی نقاط آسیب پذیر اقتصادی و ترمیم آنها می باشد.
وي در ادامه در خصوص جایگاه ترسیم چشم اندازها و تصویری که برای آینده ایجاد می کنند مطالبی بیان نمود.

جلسه هم اندیشی

عضو هيات علمي دانشكده كشاورزي اظهار داشت: ما در ایران، سه تصویر سازی عمده برای آینده را مشاهده می کنیم، اولین تصویر سازی که نامحدود است تصویر سازی قانون اساسی است، تصویر سازی دوم سند چشم انداز ایران 1404 است و سومین تصویر سازی مربوط به سیاست های اقتصاد مقاومتی است. با توجه به اینکه تصویر سازی سند چشم انداز 1404 زمانی طراحی شد که تحریم های فلج کننده(تحریم سوئیفت وتحریم فروش نفت) نبود ما باید در مورد این تصویر سازی یک بازنگری انجام داده و سیاست های مکملی را طراحی می کردیم که سیاست های اقتصاد مقاومتی در واقع تکمیل کننده سند چشم انداز 1404 هستند.
وي با اشاره به تصویرسازی سوم برای آینده ی نظام جمهوری اسلامی و اقتصاد مقاومتی خاطر نشان كرد: در تعریفی که مقام معظم رهبری دارند گفته می شود که ما یک اقتصادی داشته باشیم که دارای این دو مولفه باشد: یکی اینکه روند رو به رشد اقتصادی در کشور باقی بماند و دیگر اینکه آسیب پذیری اقتصاد هم کاهش پیدا کند، یعنی وضعیت اقتصادی به شکلی باشد که در مقابل ترفند های دشمنان که همیشگی است کمتر آسیب ببیند.
دکتر وکیل پور در ادامه افزود: برای هر کدام از بند های سیاست های اقتصاد مقاومتی می توانیم تعریفی خاص داشته باشیم، اصلاح الگوی مصرف، ترویج مصرف کالای داخلی، ایجاد زنجیره ارزش و ... از جمله مباحثی است که می توان در این موضوع در نظر گرفت. در بند های سیاست های اقتصاد مقاومتی مقداری بحث کشاورزی مغفول مانده است و عمدتاً به بحث صنعت و پتروشیمی توجه شده است و کمتر به بحث کشاورزی وارد شده است. مثلا دربند 15 سیاست های اقتصاد مقاومتی، به افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز، توسعه تولید کالای داخلی، بازدهی بهینه و بالا بردن صادرات برق، محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی با تاکید بر برداشت صنعتی از منابع اشاره دارد.
وي يادآور شد: زنجیره ارزش زنجیره ای است که همه فعالیت های مرتبط با جریان کالا و تبدیل مواد از مرحله تهیه ماده اولیه تا مرحله تبدیل کالای نهایی ورسیدن به دست مصرف کننده را شامل می شود. این زنجیره ارزش در کشاورزی نیز بسیار مهم است. مقام معظم رهبری در صحبت های خود بسیار تاکید کردند که در بحث صادرات ما باید زنجیره ارزش را تکمیل کنیم و به هیچ عنوان نباید کالای خام صادر کنیم. از طرف دیگر باید در بحث واردات مخصوصاً کشاورزی به این شکل باشد که از خرید کالای نهایی خودداری کنیم. به عنوان مثال در بحث واردات دانه های روغنی، چون در کشور ما اکثراً روغن وارد می شود و ضریب خودکفایی روغن حدود 10 درصد است ما باید روغن خام وارد کنیم حالا که ما دانه روغنی نمی توانیم تولید کنیم و مجبور هستیم وارد کنیم اینجا باید کالای خام وارد کنیم کارخانه های مورد نیار جهت فراوری تاسیس شود که همین تکمیل زنجیره عرضه موجب ارزش افزوده بیشترو افزایش اشتغال می شود. بحثی در کشاورزی وجود دارد با عنوان کشاورزی چندکار کردی، که در این موضوع علاوه بر تولید، موضوع فرا تولید مطرح می باشد که اگر روی این موضوع کار شود علاوه بر اشتغال و بدون تغییر در فرایند تولید، ارزش افزوده جدیدی را ایجاد کرده و درآمد کشاورزان را افزایش دهیم.

جلسه هم اندیشی

وی تصريح كرد: بحث های تغییر نهادی و ساختاری در جهت شناسایی نقاط آسیب پذیر اقتصادی و ترمیم آنها و همچنین در تکمیل زنجیره عرضه و ایجاد ارزش افزوده اهمیت دارد. قانون انتزاع وظایف بازرگانی بخش کشاورزی و الحاق آن به وزارت جهاد کشاورزی از جمله این تغییرات ساختاری و نهادی در جهت تکمیل زنجیره ارزش است. این قانون، قانون بسیار مهمی بود که در حقیقت بحث زنجیره ارزش که شامل ایده و تولید تا مصرف و تنظیم بازار در بخش کشاورزی و مصرف کننده است به صورت یکپارچه می بیند. قانون انتزاع با جدا شدن از وزارت تجارت و ورود به وزرات جهاد کشاورزی در حقیقت این زنجیره ارزش را در کشاورزی کامل کرد. در یکی از بندهای اقتصاد مقاومتی بحث شفاف سازی اقتصاد مطرح است که در موضوع شفاف سازی اقتصاد بحث قاچاق مطرح است که در حقیقت کشاورزی کم تر با این مسئله درگیر است.
دکتر وکیل پور در پایان سخنانش گفت: تعریف دیگری که از اقتصاد مقاومتی داشتیم بحث جلوگیری از آسیب پذیری اقتصاد بود که در این زمینه دو مطلب وجود دارد یکی درجه باز بودن اقتصاد است که مربوط به جمع صادرات و واردات نسبت به تولید ناخالص داخلی است و با توجه به اینکه عدد شاخص ما در جمع صادرات و واردات نسبت به تولید ناخالص داخلی حدود 43/0 است خیلی در این زمینه کشور ما از تحریم ها آسیب ندیده است، تنها چیزی که بیشتر به اقتصاد ما در تحریم ها آسیب زد این بود که تمرکز صادراتی ما عمدتاً روی یک کالا یعنی نفت بود.


1 آذر 1396 / تعداد نمایش : 1864